Menu

Fietsen

Fietsroutes

Fietsroutenetwerk: Limburg
Ontdek fietsparadijs Limburg, waar er al jaren geïnvesteerd wordt om een uitstekend fietsroutenetwerk met bijhorende infrastructuur te ontwikkelen. Het knooppuntennetwerk staat ondertussen garant voor meer dan 2 000 km fietsplezier door een afwisselend landschap. Je fietst van knooppunt naar knooppunt en maakt zo je route net zo lang als je zelf wil. Ontdek zelf waarom Limburg steeds weer uitgeroepen wordt tot fietsprovincie van het jaar!
Kostprijs: fietskaart = 9,50 euro

De Wijers: Land van 1001 Vijvers
Welkom in het land van 1001 vijvers! De Wijers is een uniek vijvergebied in het hart van Limburg. Het heeft meer te bieden dan water alleen. Het speciale karakter van De Wijers zit in de unieke combinatie van natuur en erfgoed. Onlangs werd een fietslus van 39 km over het grondgebied van Lummen toegevoegd. Ze bied je onvergetelijke vergezichten. Je doorkruist een groen landschap waar de tijd eeuwenoude sporen naliet: van erfgoed over getuigenheuvels tot turfkuilen.
Kostprijs: fietskaart met 5 lussen = 3,00 euro

Melkweg
Via deze fietsroute (ongeveer 42 km lang) maak je kennis met het prachtig gevarieerde Lummense landschap. Je start op het historische Gemeenteplein. Door het volgen van de blauwe pijlen op de zeshoekige borden kom je langs zeer mooie landbouwlandschappen en elf moderne veebedrijven. Bij elk bedrijf staat een informatiebord. In dit landschap vervult de Vlaamse melkveehouderij een belangrijke rol. Wij laten je graag kennis maken met deze wellicht onbekende economische sector.
Kostprijs: fietskaart = gratis (buitenzijde + binnenzijde)

Populierenroute
Via deze fietsroute (ongeveer 35 km lang) kan je op een sportieve manier kennis maken met onze mooie gemeente. Je start op het historische Gemeenteplein. Door het volgen van de groene pijlen op de zeshoekige borden kom je langs allerlei culturele bezienswaardigheden, zoals kastelen, kerken, kapelletjes. Je doorkruist prachtige natuurgebieden zoals de Vallei van de Zwarte Beek en de Demervallei, met het Schulensmeer als grootste binnenwaterplas van Vlaanderen.
Kostprijs: fietskaart = gratis (buitenzijde + binnenzijde)

Kastelenfietsroute
De Kastelenfietsroute leidt je langs negen kastelen uit de omgeving. Deze fietsroute bestaat uit twee lussen. De eerste lus brengt je naar het grondgebied van Heusden-Zolder en is ongeveer 21 km lang. De tweede lus loopt over het grondgebied van Lummen en is ongeveer 25 km lang. Er is een verbinding gemaakt tussen de twee gemeenten.
Kostprijs: fietskaart = gratis (voorlopig uitgeput)

Fietsbox
Je kan aan onze UiTbalie ook de aantrekkelijke fietsbox kopen van Toerisme Limburg. Met de negen themakaarten is de box goed voor maar liefst 37 uitgestippelde fietsroutes langs Limburgse knooppunten. Elke route bevat unieke bezoektips, lekkere haltes, favoriete plekjes en fotogenieke locaties.
Kostprijs: totaal = 17,50 euro

Mountainbikenetwerk
Het Lummense mountainbikeparcours maakt deel uit van het mountainbikenetwerk West-Limburg en vormt een verbinding tussen de vaste route van Heusden-Zolder en deze van Diest. Zo kan je vanuit Lummen vertrekken naar meer dan 1 500 km bewegwijzerde mountainbikepaden, van Brabant tot Antwerpen of zelfs Nederland. Je kan kiezen voor de blauwe, rode of zwarte lus. Klik hier voor meer informatie.
Kostprijs: mountainbikenetwerk West-Limburg = 3,00 euro

Fietsroutenetwerk

Een woordje uitleg
Het fietsroutenetwerk bestaat uit verschillende fietsroutes die via knooppunten (kruispunten van fietspaden) met elkaar verbonden zijn. Deze zijn genummerd en worden duidelijk zichtbaar aangegeven op blauwe rechthoekige borden. De borden staan op ooghoogte en bewegwijzeren de fietsroutes in twee richtingen. Op deze manier fiets je via een eenvoudig systeem van knooppunt naar knooppunt.

Het fietsroutenetwerk verken je best met de specifieke fietskaarten. Daarop vind je een gedetailleerd overzicht van het netwerk met alle knooppunten en de afstand ertussen, de Fietsonthaal- en Servicepunten, de fietscafés en -verblijven, stations, bezienswaardigheden enzovoort. De kaarten zijn gedrukt op papier dat beter bestand is tegen vocht en scheuren. Er zijn ook handige websites om je route digitaal uit te stippelen.

Coördinaten kunnen levens redden
Wist je dat de provincie Limburg, in overleg met de dienst 100, elk bord van het Fietsroutenetwerk Limburg heeft uitgerust met een Lambert-coördinaat? Deze coördinaten (soms ook ‘X-Y-coördinaten’ genoemd) staan op elke paal waarop een bord van het Fietsroutenetwerk Limburg bevestigd is. Een Lambert-coördinaat is een soort van GPS-coördinaat.
Soms is het voor fietsers  erg moeilijk om in noodgevallen aan te geven waar men zich precies bevindt, zeker wanner men in een onbekende streek fietst. Bij noodgevallen zal de operator van de 100-centrale de oproeper vragen om naar het dichtstbijzijnde bord van het fietsroutenetwerk te gaan en de code af te lezen. Met deze informatie kan de operator exact de locatie terugvinden en de hulpdiensten naar de opgegeven locatie loodsen. Dit systeem is uniek en kan levens redden.

Wij vragen dan ook aan iedereen op mee te waken over de leesbaarheid van de codes op de borden. Indien een code verdwenen of niet meer leesbaar is, kan dit gemeld worden op het gratis nummer 0800 96 96 7.

Contact

UiTbalie
Dr. Vanderhoeydonckstraat 56, 3560 Lummen
T 013 390 515
E vrijetijd@lummen.be