Menu

Budgetbeheer

Budgetbeheer kun je vergelijken met budgetbegeleiding maar hier gaat het nog een stap verder doordat het inkomen beheerd wordt door de maatschappelijk assistent.

De maatschappelijk assistent stelt een inventaris op van alle inkomsten en uitgaven, waaronder eventueel schulden vervat zitten. Er wordt een budgetbeheerrekening geopend op je naam, waarmee de maatschappelijk assistent betalingen zal uitvoeren. Alle inkomsten worden op deze rekening gestort, waarmee de maatschappelijk assistent de vaste kosten zal vergoeden en de eventuele schulden in de mate van het mogelijke afbetalen.

Aan de budgetbeheerrekening wordt een afnamerekening gekoppeld, waar de maatschappelijk assistent het leefgeld zal storten. Het leefgeld kan wekelijks, tweewekelijks of maandelijks betaald worden, afhankelijk van het dossier. Als je in budgetbeheer komt, wordt er onderhandeld met de verschillende schuldeisers om tot een haalbaar afbetalingsplan te komen. De maandelijkse afbetalingen aan de schuldeisers kunnen over verschillende jaren lopen, afhankelijk van de schuldenlast.

Zo komt de maatschappelijk assistent tot een haalbaar afbetalingsplan naar de schuldeisers en kunnen de vaste kosten vergoed en het leefgeld betaald worden. Ook wordt er geprobeerd om een reserve aan te leggen voor onvoorziene uitgaven.

Bij budgetbeheer heb je regelmatig contact met de maatschappelijk assistent om de stand van zaken in het dossier te bespreken. Tijdens deze gesprekken worden de uitgevoerde betalingen (dubbels van uitgaven worden meegegeven, indien gewenst) en eventuele andere wensen die weerslag hebben op het budget besproken.

Contact

Sociale dienst
Administratief centrum
Gemeenteplein 13
3560 Lummen

Tel: 013 390 570
Fax: 013 390 592
sociale.dienst@lummen.be

Openingsuren

VOORMIDDAG

NAMIDDAG

MAANDAG

Enkel op afspraak

13u00 - 20u00

DINSDAG

09u00 - 12u00

Enkel op afspraak

WOENSDAG

09u00 - 12u00

Enkel op afspraak

DONDERDAG

09u00 - 12u00

Enkel op afspraak

VRIJDAG

09u00 - 12u00

Enkel op afspraak